Miha je ponovno znorel. Zaradi slabega načrtovanja časa »vse po spisku« pošilja »nekam«. Zakaj? Vzroki za težavno vedenje so različni. Gre za kombinacijo situacijskih okoliščin in preteklih izkušenj. Slednje se nanašajo na posameznikove vzorce ravnanja, komuniciranja, ki jih je oblikoval tekom svojega življenja, s koreninami v zgodnjih razvojnih obdobjih osebnostnega razvoja. Težavno vedenje je obrambni mehanizem pred tem, da se Miha najverjetneje dvomi vase.

V ozadju težavnega vedenja je (največkrat) strah. Miho je strah, da ga ne bomo poslušali, da ne bomo razumeli problema, da ga bomo kritizirali, krivili, da ga ne cenimo, ne upoštevamo njegovega prispevka (idej, predlogov…). Težavno vedenje je (mnogokrat) izraz sogovornikove potrebe, da nam nekaj pove, da pritegne našo pozornost, da nam pove »tega ne zmorem«.

Tezavno vedenje

Kaj storiti?

Do težavnih situacij tako pogosto pride zaradi predvidevanj, ki se nam ne uresničijo. Najprej moramo razumeti in sprejeti preprosto dejstvo: težavni sogovorniki obstajajo, ne moremo se jim vedno izogniti.

Ne moremo »magično« spremeniti njihovega vedenja, lahko pa prilagodimo svoje razmišljanje, vedenje in odzivanje. Soočanje, komuniciranje s težavnimi sogovorniki je lažje, ko so slednji na splošno težavni, neprijetni in ima večina ljudi zaradi njihovega odnosa in ravnanja, težave. Težje je, ko je posameznik težaven, neprijeten samo v odnosu z nami, nas napada, obtožuje, nadleguje. Ključ leži, v tem, da poiščemo potlačeno čustvo in pravi problem ter razrešimo prav tega.

Jan Kovačič, univ. dipl. psih. Tatika plus, d.o.o.

E-pošta: jan.kovacic@taktika-plus.si