Učinkovito upravljanje s časom je ena ključnih veščin v 21. stoletju, saj je povečanje osebne učinkovitosti bolj pomembno kot kadar koli prej. Čas je dobrina, za katero imamo pogosto občutek, da je ni dovolj. »Ko bi le dan imel kakšno uro več, da bi lahko naredil, vse kar si želim!«

Raziskave kažejo, da si ljudje želijo, da bi bil dan daljši za vsaj 3 ure. Raziskava* o slovenskem poslovnem svetu kaže, da:

Upravljanje-s-casom

Zato je pomembno, da se naučimo bolj učinkovito upravljati s časom, saj nam to dejansko lahko izboljša kakovost življenja in omogoči manj stresno življenje. Kaj sploh je upravljanje s časom (angl. time management)? Gre za skupek vedenj in strategij, katerih cilj je doseči učinkovito izrabo časa z uporabo ciljno orientiranih dejavnosti. Zajemajo postavljanje ciljev in prioritet, spremljanje napredka ter upravljanje s produktivnostjo. Gre za proces, pri katerem med doseganjem delovnih nalog ali ciljev s pomočjo načrtovanja in nadzora nad porabljenim časom za določene dejavnosti čim bolj povečamo koristi v okviru časovnih omejitev ter tako izboljšamo učinkovitost in produktivnost.

A glavni pogoj za uspešno upravljanje s časom je, da mora znati posameznik upravljati s seboj (ang. self management).

Zakaj? Ker je pomemben sestavni del upravljanja s časom samodisciplina posameznika. Lahko naredimo najboljšo TO DO listo in postavimo jasne prioritete, pa nam to ne pomaga, če se zastavljenih planov ne držimo. Lahko smo odlično organizirani, a se vsa naša struktura poruši, ker se na dolgi rok ne držimo novih, izboljšanih navad in zapademo v stare vzorce delovanja. Zato je ključno, da se zavedamo, da gre pri razvoju veščine upravljanja s časom dejansko za proces spreminjanja navad. Navade pa so, kot pregovor pravi, železne srajce, ki jih je težko spremeniti. Predvsem je potrebno veliko volje, motivacije in pa samodiscipline. Pri tem so nam v pomoč »psihološki triki«, s katerimi je menjava vzorcev dolgoročno bolj učinkovita in zahteva manj napora.

Več o psiholoških trikih v naslednjem zapisu, ali pa kar pridite na delavnico. Če sami preizkusite v praksi, je običajno boljše, kot če o tem samo berete. 😉

delavnica_UC

Zapisala: Sabina Đuvelek, univ. dipl. psihologinja, zunanja sodelavka, Taktika plus d.o.o.

Vir: https://www.fakulteta.doba.si/doba-znanja/upravljanje-s-casom-je-kljucno-za-uspesno-in-manj-stresno-zivljenje