Kreativni moramo biti, da uspešno rešujemo probleme in poiščemo učinkovite rešitve. V nadaljevanju predstavljamo nekaj načinov za spodbujanje kreativnosti:

Kreativnost je ustvarjanja nečesa novega, nečesa originalnega. Odraža se v sposobnosti videti svet na drugačen način, povezati na videz nepovezljive fenomene, najti skrite vzorce in generirati nove rešitve.

  1. Vzpostavite psihološko distanco

Ste kdaj opazili, kako je lažje dati nasvet prijatelju kot rešiti svoj problem? Raziskave kažejo, da gledanje na problem iz distance, ko nismo vpleteni, sproža manj konkretno a bolj kreativno razmišljanje. Z razmišljanjem iz “tretje perspektive” spodbujamo kreativno mišljenje.

  1. Poskrbite za pozitivno atmosfero

Pozitivna klima spodbuja kreativno razmišljanje. Ko vas problem razjezi in ne vidite rešitve, si vzemite nekaj minut pavze na svežem zraku. Nato se ponovno lotite problema, ob tem upoštevajte nasvet 1.

  1. Sanjarjenje

Poskrbite za počitek in dnevno sanjarjenje, ki ugodno vplivata na kreativni proces reševanja problemov v fazi, ko ste v projekt že veliko vložili. Ob tem pa ne pozabite na cilj – naj sanjarjenje ne postane vaš izgovor!

  1. Sprejmite absurd

Raziskave kažejo, da branje/doživljanje nečesa absurdnega ali nadrealističnega spodbuja našo sposobnost prepoznavanja novih vzorcev in kreativnega mišljenja. Ker naš um vedno poskuša osmisliti stvari, ki jih vidi, sprejemanje absurda prisili um v zavzemanje drugačne perspektive.

  1. Poskrbite zase in svoje okolje

Za dober fokus in močno inspiracijo je potrebno ugodno okolje in fizična pripravljenost: poskrbite za zdravo telo in spodbudno delovno okolje, ki ne ovira vašega dela.

  1. Omejite se

Ljudje naravno izberemo linijo najmanjšega odpora in tako uporabljamo že znane koncepte, postopke in ideje. Da bi stopili iz postavljenih meja, si lahko pri kreiranju postavimo omejitve, kar nam bo preprečilo, da bi uporabili ideje iz preteklosti. Če ponavadi pišete zgodbe z 500 besedami, jih poskusite napisati v 250-ih. Kot kažejo raziskave, omejena naloga lahko iz nas izvabi kreativno stran.

Kaj pa vi? Kako se vi lotite generiranja novih idej in kreativnega razmišljanja?

Iris Božič, Taktika Plus

iris.bozic@taktika-plus.si
Taktika plus, d.o.o.
Tel: 01 42 14 400