Kultura v organizaciji je kot interier v prostoru; zaznati jo je lahko, opisati jo je težko, zgraditi najtežje. Predstavlja preplet znanja in umetnosti sobivanja za skupni orgnaizacijski cilj, postavlja se načrtno, z vsakodnevnim trdim delom in nanjo na koncu sede še kanček sreče.

 

Kultura vedno nastane. Ni organizacije brez kulture.

brussel-s-bonsai-bonsai-trees-ct-9005ce-64_1000V organizaciji z malo smisla, ki jo gradijo manj zreli posamezniki, bo kultura lahko zelo močna, a težavna. Na podlago slabo postavljenje organizacije in podhranjenih medčloveških odnosov bo dodala svojo »coklo«. V organizaciji s premišljenim poslanstvom, ki jo gradijo vsestransko zreli posamezniki, tako osebnostno kot iz vidika znanja, kompetenc in komunikacijskih sposobnosti, bo imela več dobre podlage, a ne bo nastala sama. Potrebno jo bo gojiti – kot bonsai. Zahteva vsakodnevno nego, ljubezen, prigovarjanje, kapljo vode in skrbno prirezovanje.

Na ta način nastanejo kulture, ki trajajo in pustijo sledi na ljudeh, ki so jih živeli, na okolici, ki jih je kontekstualno opredeljevala, in na dedičih. Kapitalskih, človeških in kulturnih.

Večino kultur ustvarimo nekje na spektru med dvema opisanima. Kaže, da smo kot ljudje danes dovolj zreli, tako iz vidika trga kot iz vidika posameznikov, da zmoremo, želimo in potrebujemo inovacijske kulture. V njih ljudje smejo in morajo misliti in čutiti. Misli in čuti lahko le urejen in svoboden, spoštovan in sit človek.

Morda se sliši banalno, še posebej našemu bralcu, a naša družba kot celota ni na stopnji, ko lahko rečemo, da je dovolj sitih, spoštovanih, svobodnih in urejenih ljudi. Tukaj nas čaka trdo delo. Naš sklop Ljudje, na prihajajoči konferenci RTM 2019, prispeva k opolnomočenju ljudi, ki opolnomočajo ljudi.

In kaj imajo pri tem procesi?

Hladna, tehnična, draga in zahtevna stvar? Menim, da ljudje niso najpomembnejši del podjetja. Najpomembnejši del podjetja je ideja katere čas je prišel. Nato je pomemben prvi tim, z duhom, nato je pomeben red in vsakodnevno, včasih sila dolgočasno delo. Kamen na kamen palača.

Brez procesov, stohastično torej, lahko zgradimo majhne in statično oporečne hiše. Dobre, velike in trdne hiše se brez procesov enostavno ne da zgraditi.

Ljudje, procesi in kultura gredo z roko v roki in z roko v roki stopnico naprej.

Skupaj spadajo urejeni, spoštovani in misleči ljudje, robustni, tehnično napredni in jasni procesi in kultura, ki varuje zanamce, hrani sodobnike in plemeniti njene ustvarjalce.
 

Katja_Hleb_profil

Zapisala:

mag. Katja Hleb, , Be Solutions – Senior Partnerka

Linkedin

 

 

Vabim vas na konferenco RTM 2019: USTVARJAJMO SINERGIJE –  kjer bomo skupaj razmišljali o inovativnem vodenju talentov in upravljanju procesov s pomočjo razvoja inovativne organizacijske kulture. Skupaj z ostalimi govorci iz različnih okolij vam bomo v kratkih predstavitvah predstavili svoje dobre prakse, z namenom spodbujanja inovativnosti in ustvarjanja sinergij v našem okolju.

Več o konferenci in govorcih si preberite na uradni spletni strani: www.konferenca-rtm.si, oziroma s klikom na:

RTM2019